Ede 1944, Market Garden

ISBN: 9789081791212 Prijs: €14,95 (hardcover)

Het jaar 1944 was voor Ede het meest dramatische oorlogsjaar van de Tweede Wereldoorlog. Dag en nacht vlogen er enorme formaties geallieerde bommenwerpers over, op weg naar het Roergebied. De Duitsers deden er alles aan om deze vliegtuigen neer te halen. Eén bommenwerper stortte hierdoor neer bij de Driesprong. Vliegveld Deelen werd regelmatig zwaar gebombardeerd en het verzet liet een trein ontsporen. Tot overmaat van ramp werden tijdens operatie Market Garden, Edese woonwijken zwaar gebombardeerd. Bijna zeventig burgers kwamen hierbij om het leven. Vervolgens vonden er felle gevechten op de Ginkelse Heide plaats. Hierbij sneuvelden ruim vijftig Airborne militairen door het geweervuur van vooral Nederlandse SS'ers. Aan Duitse zijde sneuvelden minimaal negentig man. Vluchtelingenstromen kwamen op gang en evacués moesten worden opgenomen. Voor honderden Britse militairen, waaronder brigade-generaal Hackett, moest een onderduikadres gevonden worden. Razzia's en Duitse terreur waren aan de orde van de dag en onbetrouwbare V1-raketten vlogen over.

Wat was de impact van al deze aangrijpende gebeurtenissen op de 13-jarige Adriaan en zijn familie? In deze biografische strip kunt u het allemaal zien en lezen.

Nico Schuurman

Hartelijk welkom op mijn website! Op deze site kun je werk bekijken wat ik vanaf pakweg de jaren zeventig tot aan nu gemaakt heb. Van schilderijen tot cartoons en van zeer serieuze- tot en met humorvolle tekeningen (in ieder geval pogingen daartoe).

Lees meer . . .

Menu

Grebbelinie 1940
Ede 1944, Market Garden
Tork, de onbekende planeet
Nieuw werk
Olieverf
Affiches
Cartoons
Beroemdheden
Jaren 70
Portretten
Oorlog
Diverse