Nieuw werk

Het heeft uiteindelijk allemaal wat langer geduurd, maar nu is het bijna zover! In september zal mijn nieuwe educatieve en spannende album ‘PEGASUS & Kamp Mooi-Land’ verschijnen.

Het boek is een vervolg op ‘Grebbelinie 1940 Bloedspoor’ en ‘Ede 1944 & Market Garden’. Het voorwoord is geschreven door Ed van Seters (voorzitter van het Platform Militaire Historie Ede). Het is een full colour hardcover album met een winkelprijs van € 16,95.

Introductie:
Na de dramatisch verlopen operatie ‘Market Garden’ blijven er honderden Britse militairen gewond of verdwaald achter op de Veluwe. Onderdak vinden ze bij verzetsmensen en gewone burgers die spontaan hulp hebben aangeboden. Men gaat er vanuit dat deze opvang slechts van korte duur hoeft te zijn, omdat men verwacht dat de bevrijding aanstaande is. Helaas steken de geallieerde legers de Rijn niet over, gezien de bevrijding van Nederland geen prioriteit heeft. Intussen zijn de burgers van Arnhem en omliggende dorpen op bevel van de bezetter allemaal geëvacueerd. Het hele gebied wordt tot ‘Sperrgebiet’ verklaard. De bevolking van Ede is hierdoor verdubbeld en de voedselvoorziening is dramatisch verslechterd.

De ondergedoken Britten zijn door deze ontwikkelingen voor de burgers een te grote belasting en een enorm risico. Het verzet bedenkt daarom een ontsnappingsplan voor de ondergedoken Britten, genaamd operatie ‘Pegasus’. Zal dit gewaagde plan slagen? De dertienjarige Adriaan heeft van al deze plannen geen weet. Hij en zijn familie proberen in deze barre tijden slechts het hoofd boven water te houden. Zijn vader kan het gezin niet helpen, want hij zit vast in het werk en tevens strafkamp Mooi-land, welke midden in het spergebied ligt. Op een dag gaat hij zijn vader in het kamp bezoeken, samen met de onschuldig uitziende voerman van kamp Mooi-land. Maar wie is deze voerman eigenlijk en welke rol speelt hij tijdens operatie ‘Pegasus’?Nico Schuurman

Nico werd geboren in 1965 en woont samen met zijn vrouw en twee zoons in Ede. Vanaf zijn jeugd tekent en schildert hij en is hij met name geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Vooral persoonlijke verhalen onder buitengewone omstandigheden fascineren hem.

Lees meer . . .

Menu

Grebbelinie 1940
Ede 1944, Market Garden
Tork, de onbekende planeet
Nieuw werk
Olieverf
Affiches
Karikaturen
Beroemdheden
Jaren 70
Portretten
Oorlog
Diverse